Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Dolar amerykański (USD)
Do Quito najlepiej przyjechać w porze suchej, przypadającej na okres od czerwca do września. Pora deszczowa trwa 8 miesięcy - od października do maja.
Większość osób podróżujących do Ekwadoru korzysta z lotów na lotnisko w Quito (UIO). Do miasta można też dojechać autobusem z niemal każdego zakątka kraju. Głównymi dworcami autobusowymi są Quitumbe na południu i Carcelén na północy miasta.
Quito może poszczycić się największym i najlepiej zachowanym historycznym śródmieściem w Ameryce. Atmosferę buduje mieszanka architektury kolonialnej i współczesnych budynków. Wielu rdzennych mieszkańców nadal kultywuje tradycję i sprzedaje na lokalnych rynkach oryginalne rękodzieło.
Quito to stolica Ekwadoru, położona na północy kraju na wysokości 2800 m.n.p.m. i otoczona szczytami Andów. 8 września 1978 roku stało się pierwszym obok Krakowa miastem wpisanym przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa.
W Quito panuje klimat subtropikalny, charakteryzujący się wysoką temperaturą, przy rocznej średniej 13,7°C. Koszty życia w Quito są niewysokie. Niewiele zapłacimy za jedzenie i usługi publiczne. Większość mieszkańców nie ma własnego samochodu, ludzie poruszają się na piechotę albo korzystają z transportu publicznego.
Jak przystało na miasto wyróżnione przez UNESCO, w Quito nie brakuje wydarzeń kulturalnych i wystaw. Prężnie działają tu filharmonie, muzea i galerie sztuki.
Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Dolar amerykański (USD)
Życie spacerowiczów w Guayaquil należy do najłatwiejszych w całej Ameryce Łacińskiej. Ulice są tu szerokie, kierowcy stosują się do zasad sygnalizacji świetlnej i mają nawyk ustępowania pieszym.
Zgodnie z legendą, nazwa miasta Guayaquil wywodzi się z połączenia imion wodza indiańskiego plemienia, Guayas oraz jego żony, Quill. Pełna nazwa miasta to Santiago de Guayaquil.
To eksport kakao w XIX wieku pozwolił Ekwadorowi się rozwinąć. Będąc w Guayaquil koniecznie skosztuj czekolady wytwarzanej z ziaren tutejszych kakaowców. Smakuje zupełnie inaczej!
Nad Zatoką Guayaquil, w miejscu, gdzie rzeka Guayas wpływa do morza, już w pierwszej połowie XVI wieku założono miasto Guayaquil. W XIX wiek znajdował się tu jeden z najważniejszych portów eksportowych Ekwadoru, co przyczyniło się do szybkiego rozwoju Guayaquil. Dzisiaj Guayaquil jest największym miastem w kraju. Ze względu na duży ruch i szybki rytm życia, porównywane jest z Nowym Jorkiem.
Dzielnice pełne są kolorowych, kolonialnych budynków. Trzeba jednak odrobinę uwagi, by je dostrzec - często z każdej strony dobudowane są bardziej praktyczne, współczesne domy. Wizytówką Guayaquil są parki. Zajrzyj do Parque de las iguanas, gdzie na każdym kroku dostrzeżesz wygrzewające się na słońcu iguany. Chętnie pozują do zdjęć, ale uciekają przed dziećmi. Można karmić je sałatą lub liśćmi.
Po indiańskie figurki, ludowe spódnice, szale i kapelusze, biżuterię oraz inne pamiątki z Guayaquil wybierz się na lokalny targ. Szczególnie polecamy Mercado Artesanal przy ulicy Montavalo, w pobliżu politechniki, u stóp wzgórza Cerro del Carmen.
Wieczorem na spacer koniecznie wybierz się na malecon. Z nadmorskiej promenady, która ma aż 5 km, roztacza się niesamowity widok na Zatokę Guayaquil. Nie spiesz się, usiądź na chwilę w którejś z pobliskich knajpek i przyglądaj się życiu mieszkańców. Jeśli podróżujesz z dzieckiem, nie możesz przegapić muzeum pożarnictwa. Można wsiąść nie tylko do olbrzymich wozów strażackich, ale również ich miniaturek i samodzielnie ugasić pożar.
Wizyta w Ekwadorze nie może obyć się bez spotkania przy kawie. Produkowane tu arabika i robusta cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Najlepszą dostaniesz w El Cafe de Tere przy Hermano Manuel.
Chcesz poznać ekwadorską kuchnię? Największy lokalny przysmak to cuy, czyli… smażona świnka morska. Możesz jej skosztować np. w La Canoa, restauracji znajdującej się u zbiegu ulic Chile i 10 de Agosto. Mniej kontrowersyjne danie, którego warto spróbować będąc w Guayaquil, to encebollado, czyli zupa z tuńczyka i pomidorów. Wyśmienitą podają w Caracol Azul przy Avenida Nueve de Octubre.
Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Dolar amerykański (USD)
W Cuence, tak jak w innych częściach Ekwadoru, obchodzi się El Carnaval. Świętuje się go na trzy dni przed Środą Popielcową, tradycyjnie oblewając znajomych i rodzinę wodą, zwłaszcza obrzucając się wypełnionymi nią balonami.
Jednym z najpiękniejszych miejsc w mieście jest targ kwiatowy, na którym tuzin róż kupisz za około 2 euro. Targ znajduje się przy parku Calderona i jest świetnym miejscem na odpoczynek podczas spaceru.
Wybierając się do Cuenci warto wziąć pod uwagę jej położenie. Znajduje się wysoko w górach - na wysokości około 2 500 m n.p.m. - dlatego pogoda potrafi zmienić się drastycznie kilka razy w ciągu dnia.
Cuenca jest stolicą prowincji Azuay, znajduje się na południu Ekwadoru, w kotlinie śródgórskiej Andów. Jest trzecim co do wielkości miastem w kraju, a zamieszkuje ją około 400 tysięcy osób. Jej właściwa nazwa to Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca. Centrum miasta w 1999 roku zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO ze względu na liczne historyczne zabudowania.
Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród turystów. Ze względu na dość wysoką jakość życia mieszkańców, Cuenca jest porównywana z miastami europejskimi czy północnoamerykańskimi. Miasto nazywane jest Atenami Ekwadoru, w architekturze widoczne są wpływy europejskie. Centrum miasta jest jednym z najlepiej zachowanych w kraju, zabudowa jest harmonijna, czuć w niej ducha dawnych czasów i kolonialny styl. Podczas wizyty w mieście z pewnością zrobią na Tobie wrażenie widoki, jakie zapewnia bezpośrednie sąsiedztwo gór.
W mieście znajduje się lotnisko (Aeropuerto Internacional Mariscal Lamar). Obsługuje linie lotnicze AeroGal, LAN Ecuador iTAME, rocznie przyjmując około półtora miliona pasażerów. Lotnisko znajduje się w bliskiej odległości dworca autobusowego - około pięciu minut spacerem. Dworzec ten nazywa się Terminal Terrestre i znajduje się przy Avenida España, w północno-wschodniej części miasta.
Cuenca tętni życiem, znajdziemy tam wiele restauracji, barów i kawiarni. Większość z nich zlokalizowana jest przy Calle Larga. W El Mercado, przy Calle Larga 8-27 y Luis Cordero, lub w El Jardin, przy Calle Larga 6-93 y Antonio Borrero, spróbujesz regionalnej południowoamerykańskiej kuchni. Jeśli masz ochotę na posiłek w nowoczesnym stylu - odwiedź Gastro Todosantos przy Calle Larga 5-19 y Mariano Cueva. Będąc w mieście koniecznie spróbuj lokalnych przysmaków - wśród nich wymienić można fritadę (której głównym składnikiem jest wieprzowina, która w pierwszym etapie przygotowań jest gotowana, a w drugim pieczona) czy hornado (świnia pieczona w całości, podawana w towarzystwie ziaren kukurydzy, pieczonych ziemniaków i warzyw).
Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Dolar amerykański (USD)
Typowymi składnikami dla tutejszej kuchni są ryby i ryż. Restauracje oferują różne gatunki i odmiany - od prostego filetu soli, dorady lub lucjana czerwonego po bardzo popularne ceviche.
W okolicach Manta panuje suchy pustynny klimat. Rok dzieli się tu na dwa okresy: porę deszczową (od stycznia do kwietnia) i porę suchą (dotyczy pozostałych miesięcy w roku).
Manta odwiedzana jest przez wielu zagranicznych turystów, którzy chcą się tu nauczyć języka hiszpańskiego i poznać lokalne zwyczaje. Nietrudno natknąć się tu na cudzoziemców, którzy uczestniczą w wymianach i programach językowych.
Manta to nadmorskie miasto w Ekwadorze i największy port kraju. Mieszkańcy utrzymują się głównie z rybołówstwa oraz turystyki. Najłatwiejszym sposobem dotarcia do miasta jest podróż statkiem lub samolotem. Oprócz dużego portu morskiego znajdziemy tu także dobrze zorganizowane i wyposażone lotnisko.
Położone w samym centrum miasta dwanaście plaż idealnie nadaje się do uprawiania sportów wodnych, żeglowania, wędkowania i surfingu. To one corocznie przyciągają turystów zarówno zagranicznych, jak i z samego Ekwadoru. Ponadto sporą atrakcją są tu malownicze ujścia do oceanu rzek: Tarqui, Murciélago, Barbasquillo, Santa Marianita i San Lorenzo.
Język urzędowy: hiszpański
Strefa czasowa: UTC -5
Waluta: Dolar amerykański (USD)
Południowy Ekwador jest miejscem wzmożonego handlu narkotykami, prostytucji oraz bezprawia. Wyruszając poza miasto, zawsze korzystaj z usług lokalnego przewodnika.
W dżungli amazońskiej średnia temperatura wynosi około 25°C, wilgotność oscyluje na poziomie 77-85%, a roczny poziom opadów wynosi około 1998,45 mm.
Pierwsi „nowi” osadnicy z lat 60. XX wieku przybili z prowincji Loja. Obecnie Lojanos stanowią dużą część populacji miasta, jednak coraz więcej jest także Kolumbijczyków.
Nueva Loja jest stolicą prowincji Sucumbíos i najgęściej zaludnionym miastem tropikalnych deszczowych lasów Amazonii w Ekwadorze. Miasto określane jest jako naftowa stolica kraju, gdyż w jego rejonie w połowie XX wieku odkryto bogate złoża ropy. Od tego czasu stale się rozwija, przyciągając nie tylko biznesmenów, ale także turystów chcących wybrać się do dżungli.
Leżące zaledwie 297 metrów nad poziomem morza miasto Nueva Loja do lat 60. XX wieku było osadą zamieszkałą przez Indian, kilku misjonarzy oraz osoby parające się sprzedażą kauczuku. Po odkryciu złóż ropy naftowej, wioska stanowiła najpierw bazę dla firmy Texaco, a następnie zaczęła się w szybkim tempie rozrastać, stając się obecnie najważniejszym miastem regionu. Oficjalna nazwa miasta to Nueva Loja, jednak jego mieszkańcy mówią o nim wyłącznie jako o Lago (Lago Agrio). Miejsce to stanowi doskonałą bazę wypadową do eksploracji dżungli amazońskiej i obserwacji dzikich zwierząt.
To właśnie stąd większość podróżników rusza do oddalonego o 1,5 godziny drogi rezerwatu Reserva de Producción Faunística Cuyabeno, gdzie można zobaczyć m.in. jaguary, pumy, węże boa, anakondy, delfiny oraz ponad 580 gatunków ptaków. W samym mieście znajduje się także ekologiczny park rekreacyjny „Lago Agrio” z laguną o długości 2000 metrów i szerokości 3000 metrów oraz niezwykle ciekawymi przykładami amazońskiej roślinności. W miejscu tym można wypożyczyć kajaki, rowery, a także spacerować czy oddawać się błogiemu leniuchowaniu.
Kuchnia amazońskiej części Ekwadoru opiera się na świeżych rybach oraz owocach tropikalnych, takich jak granadilla, marakuja, naranjilla, banany, uvilla czy taxo. Najbardziej znane dania tego regionu to maito (grillowana czerwona tilapia owinięta liśćmi bijao, podawana ze smażonym maniokiem), smażona pirania z bananami oraz biche de Cameron (zupa z orzeszków ziemnych) i sopa de encebollada (zupa z tuńczyka białego). Na przekąskę na ulicy warto wybrać mayón, czyli pieczoną, smażoną lub gotowaną larwę czarnego żuka amazońskiego lub koktajl owocowy colada. Gdzie zjeść? Prawdziwy street food znajdziesz przy ulicy Avenida Quito.